Борщ український
Витрати продуктів на одну порцію:
- буряки 75 г,
- капуста білоголовкова 50 г,
- картопля 106 г,
- морква 25 г,
- петрушка (корінь) 10 г,
- цибуля 18 г,
- часник 2 г,
- томат-пюре 15 г,
- перець свіжий солодкий 14 г,
- борошно 3 г,
- сало шпик 6 г,
- жир кулінарний 10 г,
- цукор 5 г,
- оцет 9%-ний 2,5 г,
- перець чорний молотий 0.02 г,
- лавровий лист 0,01 г,
- бульйон або вода 350 г,
- зелень 3 г,
- сметана 10 г,
- м’ясо варене яловиче або свиняче — 35 г.
Буряки промивають, нарізають соломкою, солять, збризкують оцтом, перемішують, кладуть у каструлю з невеликою кількістю жирного бульйону, додають томат-пюре, цукор і тушкують до напівготовності.
Цибулю, моркву та петрушку нарізають соломкою й пасерують на салі.
Обчищену картоплю нарізають часточками, кладуть у проціджений бульйон або воду, доводять до кипіння, додають нарізану соломкою свіжу білоголовкову капусту, солодкий перець і варять 10—15 хв. Після цього в каструлю кладуть тушковані буряки, пасеровані моркву, петрушку і варять 5—7 хв., стежачи, щоб картопля й капуста не розварилися.
Борщ заправляють пасерованим борошном, розведеним бульйоном. Наприкінці варіння солять, додають чорний перець, лавровий лист, сало, товчене з часником, доводять до кипіння і дають настоятися протягом 15—20 хв.
Подаючи на стіл, у тарілку з борщем кладуть сметану, порцію вареного м’яса і посипають зеленню петрушки та кропу.
До борщу окремо можна подавати пампушки з часником по 2 шт. на одну порцію.